Medlemsmøter Senioruniversitetet i Lillestrøm

Medlemsmøtene holdes i Lillestrøm Kultursenter, normalt den andre tirsdagen i måneden fra september til desember, og fra januar til mai.
Medlemmer av PUSK, Lørenskog PU og Øvre Romerike PU har samme gratis adgang til møtene som medlemmer av SUL. Ikke-medlemmer har adgang med forbehold om at medlemmer har prioritet hvis det unntaksvis skulle oppstå plassproblemer.
De som parkerer på plasser med parkometer oppfordres til å passe på at parkeringstiden ikke utløper for tidlig. Parkeringstiden bør derfor ikke utløpe før etter kl. 14. Hvis du betaler med kort i automaten kan du velge trygg tilbaketid. Setter du kortet i automaten når du er tilbake betaler du bare for den tiden du har vært parkert.
For å se tidligere programmer KLIKK HER.

Medlemsmøtene starter kl 1200. Det er kaffetreff fra kl. 11.00 og servering på kafeen Scene 5 etter møtet. Salen åpner kl. 11.45 for medlemmer. Ikke-medlemmer betaler kr 100 (adgang fra kl. 11.45). På møtene er det kulturelt innslag og foredrag med etterfølgende spørsmålsrunde.

 

3. september 2019
Per Olav Lundteigen, "Matsikkerhet for folk og dyr"

Dramatiske klimaendringer påvirker matproduksjonen og Norge er avhengig av å importere mat til både mennesker og dyr. Det vi spiser, må være trygt for oss. Selvforsyningsgraden for varer produsert i jordbruket er på 40 prosent målt i energi, mens selvforsyningsgraden er nær 100 prosent for viktige jordbruksprodukter som kjøtt, egg og melk. Er importert mat og egenprodusert mat like sikkert? Er selvforsyningsgraden god nok?

Maten opptar oss og derfor har vi satt ”Matsikkerhet for folk og dyr” som tema for høstens første medlemsmøte. Da kommer bonde og stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen. Han er opptatt av matproduksjon og vet hvilke forutsetninger og rammer norsk matproduksjon har og trenger.

 
8. oktober 2019
Seniorforsker Sverre Lodgaard, "Koreakrigen, en krig uten slutt?"

Krigen mellom Sør Korea og Nord Korea er ikke over, - eller er den det? I nord sitter en leder som mange frykter, ikke minst naboene i sør og mange innbyggere i Nord Korea. I USA sitter en leder som er uforutsigbar. Mange er urolige for fremtiden.

Vi har invitert seniorforsker Sverre Lodgaard ved Norsk utenrikspolitisk institutt, NUPI, til å gi oss mer innblikk i denne konflikten. Han kommer til oktobermøtet for å snakke om ”Koreakrigen, en krig uten slutt?”

 
22. oktober 2019

Øystein Johan Kleiven, UiO, "Sykkeltur gjennom Kina"

I mars 2018 syklet Øystein Johan Kleiven og en kamerat ut den vestlige byporten i Xi’an, Kinas hovedstad under flere av historiens mektigste Kinesiske dynastier .
De fulgte den gamle silkeveien, gjennom provinsen Xinjiang med sin fantastiske historie og mindre fantastiske polititilstedeværelse og undertrykking av den Uighurske befolkningen. Videre syklet de over Tian-fjellene og inn i Kasakhstan, hvor Øysteins sykkelkompanjong ble syk og måtte fly hjem fra Almaty. Øystein Johan Kleiven fortsatte sykkelturen gjennom Aserbajdsjan, Georgia og Armania til Istanbul, men han begrenser foredraget hos oss til den delen som foregikk i Kina.

Øystein Johan Kleiven er tilknyttet Østasiastudier (Japan, Kina, Korea) ved Universitetet i Oslo. I dag ligger fagenes bibliotek på HumSam-biblioteket, sammen med andre humanistiske og samfunnsvitenskapelige fag. Østasiastudier holder til på det humanistiske fakultet (Institutt for kulturstudier og orientalske språk/IKOS). Mens det i begynnelsen var språk og litteratur som stod i sentrum, har det med årene også blitt fokus på regionens historiske, sosiale og politiske forhold.

 

12. november 2019

Forsker Øyvind Svendsen, NUPI, Aktuelt tema: "Hvor går Europa?"

Hvor går Europa? Eller hva skjer i Europa? Hvilke konsekvenser vil brexit få? Relevante spørsmål i disse tider når politikere i flere land i Europa viser sider mange ikke liker. Nasjonalisme settes opp mot internasjonalt samarbeid. Ytringsfrihet og religionsfrihet settes under press, og anti-semitiske uttalelser og handlinger kombineres med avvisende hjelpsomhet til flyktninger og andre som søker ly for politisk og etnisk forfølgelse.  Og det som foregår i USA er også noe som påvirker Europa. Polarisering og svekkelse av de tradisjonelle styringspartiene flere steder i Europa, bidrar også til en usikkerhet som mange av oss kjenner på. Forsker Øystein Svendsen fra NUPI vil gi oss en bedre bakgrunn til å forstå hva som skjer og kan skje. 

 
26. november 2019

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen, «NRKs utvikling og utfordringer i en digital tidsalder».

Fra å være eneleverandør av radio- og TV-programmer er NRK blitt én av mange. Vi har fått en ny mediasituasjon. Det er ingen selvfølge at folk i Norge skal velge NRKs tilbud i en digital tidsalder.

Den nye mediasituasjonen påvirker både NRKs programproduksjon og økonomi. Hvilke utfordringer skaper dette for NRKs utvikling? Ser vi slutten på allmennkringkasterens rolle? Trenger Norge en allmennkringkaster i fremtiden? Hva vil folk se og høre der de er, uansett hvor de er og når de er der? Hvordan kan NRK finansieres?

Dette og mer til må kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen forholde seg til. Hvilke strategiske grep må han ta for at NRK skal fortsette å være førstevalget for de fleste fremover?

 
10. desember 2019

Rådmann Trine Wikstrøm, Lillestrøm kommune, "Hva kan vi forvente i den nye kommunen vår?"

Trine Myrvold Wikstrøm er prosjektleder for prosjekt Lillestrøm kommune og skal fra 1. januar 2020 bli rådmann i den nye kommunen. Lillestrøm kommune vil bli landets 9. største kommune med om lag 87 500 innbyggere og 9 000 ansatte.
Wikstrøm vil orientere om hvordan Lillestrøm kommune vil bli organisert. Hun vil også redegjøre for kommunens satsingsområder og om hva innbyggerne kan forvente seg av den nye kommunen.